Dansk bliver dårligere og dårligere… eller?

Dansk bliver dårligere. SP billeder

”… Den danske sprog blivr værstere og værstere” er en af de mange kommentarer, som Sprogpolitiet får på deres billeder, som de lægger op på deres Facebookside. Over 32.000 ’synes godt om’ denne side, hvor Sprogpolitiet regelmæssigt publicerer diverse stavefejl eller tvetydigheder, som medlemmerne finder på deres færden. Herefter er det så bare at kommenterer og håne fejlene.
Sprogpolitiet og dets medlemmer mener, at dansk har det hårdt – ligefrem lider. Vi (primært unge mennesker) kan ikke stave, udtale ordene ordentligt og værst af alt, så ændrer vi sproget.

Findes det ”korrekte” dansk?
Tit og ofte er det Dansk Sprognævn, som afgør forskellige stridigheder og spørgsmål på Sprogpolitiets Facebook-side. Dansk Sprognævn har officielt magten indenfor det danske sprog, da den nemlig udgiver Retskrivningsordbogen, som ofte er den, som bliver henvist til under disse hede diskussioner på Facebook.
Det spøjse ved Retskrivningsordbogen og Dansk Sprognævn er, at den ændres afhængigt af vores talte sprog, dvs. vores valg er ord, udtale af dem samt det skriftlige sprog. Den tilpasser sig altså det danske sprog, som bliver brugt lige nu. Dertil vil jeg så spørge, om man kan tale om et korrekt dansk, når selv vores bibel indenfor det danske sprog ikke er fastlagt?

Er dansk i forfald?
Sprog gennemgår udviklinger konstant – det er noget, som man ikke kan komme uden om. De påvirkes, bliver brugt osv., hvilket skaber en forandring. I dansk hører vi om, at dialekterne forsvinder, og engelsk overtager vores sprog og udkonkurrerer det.
Som nævnt tidligere, så er unge de værste til at ændre i sproget, hvilket Maegaard (2008) også mener: ifølge hende så starter ændringerne af sproget bl.a. hos de unge. Samtidig fortæller Språkskolen, at det optimale sprog ifølge os selv var, da vi var i 20erne, hvilket spøjst nok passer ind i forestillingen om, at sproget bliver værre og værre, jo ældre vi bliver.
Vi anerkender ikke, at sproget udvikler sig, og det gjorde Sokrates heller ikke, da han brokkede sig over ungdommens skrækkelige sprog. Men det er hårdt at se og høre ens sprog ændre sig, for sprog er jo identitet. Men forandringerne, der sker i sproget, er de nødvendigvis dårlige? Eller er vi for kulturpessimistiske i vores synspunkter?

Dansk klarer det!
For mig handler det i bund og grund om, at man ser glasset halvt fyldt eller halvt tomt. Er sproget fantastisk eller forfærdeligt? Vi bliver jo ved med at bruge det og ændre i det, hvilket vi ikke kan forhindre.
Der er dog noget, som undrer mig: hvordan man vi danskere være så opmærksomme på, at alle skal have ytringsfrihed, når der ikke må være sproglig ytringsfrihed?
Det kan også være, at mine meninger bunder grund i, at jeg er i tyverne (jf. Språkskolen), og jeg ender som en gammel, pessimistisk kone, som brokker sig om nutiden og ungdommens sprog, men jeg vil med måde påstå, at dansk nok skal overleve, så længe vi bliver ved med at bruge det.

Forfatter: Maria Kjems Christensen

Referencer og andre gode links:
http://www.b.dk/kommentarer/sprognaevnet-medskyldig-i-sprogligt-forfald, set 24/8 2014
http://www.dsn.dk/retskrivning/om-os/sprognaevnets-opgaver, set d. 24/8 2014
http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/388036:Danmark–Dansk-Sprognaevn-er-under-verbal-beskydning, set 24/8 2014
http://sprogmuseet.dk/sprogpolitik/hvor-slemt-star-det-til-med-dansk-sprog/, set 24/8 2014
http://www.svtplay.se/klipp/1402134/sprakskolan, set 24/8 2014

Maegaard, Marie. 2008. Nyt udtaler i københavnsk. Nyt fra sprognævnet nr. 2: 1-7
Trudgill, Peter & Bauer, Laurie. 1998. Language myths. 3. London: Penguin Books. 1-8.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s